Twan van Gendt

Winst Zolder

Gepubliceerd in Nieuws

UCI BMX SX World Cup Round 4 results Men Podium:

1 van Gendt T (NED) 32.033

2 Andre S (FRA) +0.153

3 Mahieu R (FRA) +3.277

UCI BMX SX World Cup Round 1 results Men Podium:

1 Sylvain Andre

2 Dave vd Burg

3 Twan v Gendt

In Phoenix stond een sterk en mondiaal deelnemersveld aan de start en dat is een goede test om te bekijken waar we staan binnen de voorbereiding richting de Worldcups. Met solide races wist ik de finales te bereiken en helemaal goed voelde het toen ik die rit wist te winnen. Mijn eerst USABMX-winst en dat smaakt naar meer!

Results Men Elite

1. Twan van Gendt

2. Trent Jones (New Zealand)

3. Joris Daudet (France)

4. Anthony Dean (Autralia)

5. Simon Marquart (Switzerland)

6. Nic Long (USA)

7. Gonzalo Molina (Argentina)

8. Connor Fields (USA)

Afgelopen weken hebben we ons in Californië voorbereid op het raceseizoen 2017. Onderdeel van deze voorbereiding zullen ook de USA BMX Winter Nationals Phoenix 17-18 februari zijn en de USA BMX Gator Nationals Oldsmar 24-25 februari. Via Rock Hill en Haaksbergen is het hierna de bedoeling topfit aan de start te staan bij de World Cup op Papendal 6-7 mei en in Zolder het weekend erna. Via de USA, de NK en de EK dan naar de WK in Rock Hill. Daarna weer via de USA naar Santiago del Estero om eind van het seizoen ook te eindigen in NL. Een uitdagend seizoen dus waar de fun- en actionfactor volop aan bod zullen komen.

Zie de Race Kalender op mijn site met het complete overzicht voor 2017.

Sportcentrum Papendal organiseert ook de komende vier jaar de UCI BMX Supercross World Cup. Tot en met de Olympische Spelen van okio in 2020 is Arnhem hiermee verzekerd van de organisatie van deze spectaculaire en snelgroeiende sport. Dit jaar maakt de World Cup deel uit van een driedaags Festivalweekend op Papendal, met naast de BMX-ers ook een fietstoertocht en een heus muziek- en foodtruckfestival.

Olympische medaillewinnaars Jelle van Gorkom en Laura Smulders en publiekslievelingen zoals wereldkampioen Niek Kimmann en Twan van Gendt gaan op eigen bodem de strijd aan met buitenlandse wereldtoppers. De UCI BMX Supercross World Cup wordt op zaterdag 6 én zondag 7 mei 2017 alweer voor de zevende keer gehouden op Papendal. Nieuw is dat er nu op beide dagen een World Cup ronde is.

Jochem Schellens, directeur van Papendal is verguld met de toekenning door de UCI van opnieuw vier jaar BMX: "Het is een geweldige erkenning voor Papendal en de inspanningen die wij hier doen voor en met de BMX. We zijn trots, en dat gaan we laten zien ook. In mei nemen we voor het eerst de regie van de World Cup helemaal zelf in handen, waarbij we er zelfs een heel lang en gezellig Festivalweekend van gaan maken. Naast de BMX-topsport organiseren we in samenwerking met de Nederlandse Toer Fiets Unie (NTFU) een Fietstoertocht door provincie Gelderland: over de Veluwe, door de Betuwe en het Rivierengebied. Het evenement wordt helemaal compleet door Studio Sonsbeek met een Muziek- en Foodtruckfestival. Om het geheel een unieke beleving te laten zijn starten we al op vrijdag. Die dag hebben we de BMX Talenten Cup Papendal toegevoegd aan het programma. En dat allemaal op Papendal."

Meer info is te vinden op www.bmxpapendal.nl.

 • 17-18 februari USA BMX Winter Nationals Phoenix, AZ
 • 24-25 februari USA BMX Gator Nationals Oldsmar, FL
 • 1-2 april USA BMX Carolina Nationals Rock Hill, SC
 • 16 april TC1 Haaksbergen
 • 6-7 mei UCI BMX Supercross World Cup Papendal Round 1&2
 • 13-14 mei UCI BMX Supercross World Cup Zolder Round 3&4
 • 26-27 mei USA BMX City Nationals Nashville, TN
 • 9-10 mei USA BMX Great Salt Lake Nationals Salt Lake City, UT
 • 1-2 juli NK Assen
 • 14-16 juli UEC BMX European Championships Bordeaux
 • 25-30 juli UCI BMX World Championships Rock-Hill
 • 4-5 augustus USA BMX Mile High Grand Junction, CA
 • 1-2 september USA BMX Derby City Nationals Louisville, KY
 • 16-17 september UCI BMX Supercross World Cup Santiago del Estero Round 5&6
 • 8 oktober TC5 Valkenswaard

In de halve finale in Rio werd ik nipt uitgeschakeld. Dit gebeurde in een rollercoaster BMX-event waar ik een dag eerder in de kwartfinale hard ten val kwam. De opgelopen knieblessure beperkte me in de verdere wedstrijd en leverde me terug in NL ook nog een paar dagen ziekenhuis op.

De doelen voor komende weken, komend jaar en komende jaren zijn echter duidelijk: topsport op minimaal het huidige niveau richting Tokyo 2020 met ruimte voor de fun- en action-factor.

Als eerste BMX'er die voldeed aan de kwalificatie-eisen was ik begin 2016 gedegen op weg richting Rio. Tot ik bij de training voor de Worldcup in Manchester in volle vaart van achter werd aangetikt door een collega-rijder en tegen de volgende oploop crashte. Oa een sleutelbeenbreuk, gebroken rib en geperforeerde long waren het gevolg maar Rio bleef het doel. Met een zesde plek bij de WK in Colombia liet ik zien waarom. Rio2016 was vervolgens na London2012 een topervaring maar uiteindelijk ook een teleurstelling. De doelen richting de toekomst zijn echter helder:

 • UCI BMX SX World Cup Round 4 Rock Hill USA 30 september-1 oktober
 • UCI BMX SX World Cup Round 5 Sarasota USA 8-9 oktober
 • UCI BMX SX-wedstrijden 2017 (tweedaagse wedstrijden in nieuw format!)

Tokyo 2020

Topsport op minimaal hetzelfde niveau met ruimte voor de fun- en action-factor. Komende periode zal ik daarom het baanwielrennen gaan uitproberen. Een fun-toevoeging op de trainingsprogramma maar deelname in Tokyo 2020 op zowel BMX als baan leeft bij mij zelfs als proefballon. Nog niet eerder vertoont dus wie weet wat er mogelijk is. Downhill en Four-Cross zijn verder relatief onbekende MTB-action- sports in Nederland waar ik als BMX'er goed mee uit de voeten zou moeten kunnen. Ook deze sporten zullen in het programma een rol gaan spelen zodat zoveel mogelijk kids en rijders kunnen zien welke lol met BMX-vaardigheden mogelijk is.

BMX-kampioen Twan van Gendt uit Velddriel heeft een eigen lied gekregen. En niemand minder dan Diggy Dex heeft 't geschreven. De song moet Twan in Rio aan Olympisch goud helpen. Dinsdag 19 juli presenteerde Diggy Dex het numer op de BMX-Crossbaan van Papendal in Arnhem.

Van Gendt wil dat het nummer draait op het moment dat hij zich moet kwalificeren voor de BMX-finales. Iedere rijder mag tijdens de kwalificatie zijn eigen muziek draaien. 'Het klinkt lekker,' zegt van Gendt. 'Ik houd wel van niet-snelle liedjes. Met deze beat en flow kan ik er goed inkomen en zal ik me goed kunnen vinden tijdens het fietsen.'

Diggy Dex vond de inspiratie voor het nummer 'Als je valt' in het afgelopen seizoen van Twan van Gendt. De BMX kampioen maakte een gigantische smakker op het beton van de crossbaan, maar vond toch de kracht om op tijd klaar te zijn voor de Olympische Spelen in Rio. 'Voor mij was dat een enorme metafoor die ik zelf en ik denk iedereen wel meemaakt. Dat je soms heel diep moet gaan, voordat je weer hoog kan gaan. Kan vliegen in zijn geval.'

Als de muziek zijn werk doet, rijdt Twan van Gendt over precies een maand de finale in Rio.

Bron: omroepgelderland.nl

Luisterfragment 3fm: http://www.3fm.nl/a/236287

Bondscoach Bas de Bever heeft de namen bekendgemaakt van de BMX-ers die worden voorgedragen aan het NOC*NSF voor de Supercross tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. In deze voorlopige selectie, die vanuit de KNWU is voorgedragen aan het NOC*NSF, zijn de volgende BMX'ers opgenomen:

Selectie mannen: Twan van Gendt - Niek Kimmann - Jelle van Gorkom

Selectie vrouwen: Merle van Benthem - Laura Smulders

Twan van Gendt, Jelle van Gorkom en Laura Smulders waren al voor Nederland actief op de Olympische Spelen in Londen. Voor Niek Kimmann en Merle van Benthem worden het de eerste Olympische Spelen.

De wedstrijden voor de BMX mannen en vrouwen vinden plaats in het Olympic BMX center. Op 17 augustus zijn de kwalificatiewedstrijden van de mannen en op 18 augustus de kwalificatiewedstrijden van de vrouwen. Op 19 augustus zijn de finalewedstrijden voor zowel de mannen als de vrouwen.

Bron: KNWU/rido4rio.nl

Pagina 1 van 5
Joomla SEF URLs by Artio

copyright Twan van Gendt 2015

Top Desktop version