Twan van Gendt

Twan is een warm pleitbezorger van zijn sport

Twan van Gendt is een warm pleitbezorger van zijn sport, de fietscross. „Ik zou graag willen dat meer kinderen een fietsje pakken in plaats van een voetbal", zegt de BMX'er uit Velddriel (22).Zelf was hij een jaar of vier. En maar zeuren bij zijn ouders. Oké, als je zonder zijwieltjes kan fietsen, mag het. Nog dezelfde avond bracht hij zijn fietsje terug tot een tweewieler. „Toen moesten ze snel met een andere reden komen", kijkt Van Gendt terug op zijn eerste trapjes. Als hij op zijn fiets zonder schade onderaan de dijk zou komen, dan konden pa en ma hem écht niet meer van het BMX'en afhouden. Het eerste lukte deels – Van Gendt kwam beneden, maar wel met zijn fiets tegen een geparkeerde auto – en het tweede was simpelweg niet meer te voorkomen.

Achttien jaar later staat hij deze zondag als een gearriveerd fietscrosser langs de baan van Lion D'Or in Valkenswaard. Dat brengt herinneringen naar boven. Aan zijn tijd toen hij als klein mannetje door heel Nederland – vanwege zijn talent volgde al snel Europa – crosste om zijn kunsten te vertonen. Aan hoe hij als lid van FCC Ammersoyen in 2003 al eens de beste van Europa was in zijn leeftijdsklasse. „Als ik hier rondloop, voelt het soms alsof ik weer dat jongetje ben. Al die kleine crossers die waarschijnlijk dezelfde dromen hebben als ik ooit had. Toen droomde ik ervan om een bepaalde bult in het circuit te kunnen pakken. Nu denk ik wel terug aan hoever ik gekomen ben."

Anno 2015 heet die bult 'Rio', gastheer van de Olympische Spelen volgend jaar. Daar wil hij schitteren, zoals dat tot veler verrassingen bij Londen 2012 met een vijfde plaats al een heel eind lukte.

Waar Van Gendt toen tegen de wereldtop aanschurkte, hoort hij daar sinds een jaar of drie zelf bij. De laatste seizoenen sluit hij steevast af in de mondiale top vijf. Van Gendt is medaillemateriaal dus. Voor een Olympische nominatie moet hij dit jaar een wereldbekerfinale halen en een keer minimaal bij de laatste zestien zitten. Te beginnen dit weekeinde bij de internationale seizoensopener in Manchester. „In deze vorm moet dat lukken", zegt Van Gendt, terwijl zijn grootste concurrenten om hem heen staan. Heeschenaar Raymon van der Biezen bijvoorbeeld, maar ook Jelle van Gorkom. „Er mogen drie Nederlanders naar de Spelen en het kan dus zijn dat er meer de limiet halen. Maar dat verwacht ik eerlijk gezegd niet." Van Gendt is zeer overtuigd van eigen kunnen. Hij – kek petje, zelfbewuste oogopslag – kan voor zijn gevoel de hele wereld aan. Afgelopen winter won hij aan kracht. Liefst zes kilo erbij aan spiermassa. „Ik heb niet veel méér getraind, maar ben bewuster met voeding bezig geweest. Ik heb veel meer kracht, vooral bij de starts. Als ik weg ben, moet de rest me nog maar bij zien te halen."

Tot zover het goede nieuws. Van Gendt kreeg ook meer dan eens een deceptie te verwerken. Op het WK in eigen land vorig jaar bijvoorbeeld. Ahoy zat klaar voor Oranje-dominantie. Plots was het na één heat al gebeurd met alle Nederlandse crossers. Toen, kort na de race, had hij geen woorden. Nu wel. „Als ik dan iets moet noemen wat we niet helemaal goed hebben gedaan, is het gebrek aan competitie. Er zat zoveel tijd tussen de laatste serieuze wedstrijd en het WK. Dit jaar is dat weer zo. In twee maanden kan er veel gebeuren. Daarom ga ik in juni nog naar Salt Lake City, waar ik met mijn overzeese concurrenten kan strijden." Van Gendt heeft het nodig: strijd tegen anderen en soms ook zichzelf. Want hij zat zijn lijf al meermaals in de weg de laatste jaren. De meeste blessures kwamen door overbelasting. „Ik ben iemand die in het voorseizoen zijn grenzen wil en moet opzoeken. En dan ga je er soms overheen. Na deze winter kan ik veel meer hebben. Zelfs vorig jaar was het nog zo dat ik na een val twee weken niet kon fietsen. Nu sta ik op en schud het van me af."

Hij raadt het een ieder aan, de adrenaline die je elke keer weer voelt als je bovenop de startheuvel staat. En met de risico's 'valt het heus mee'. „Ik ben niet anders gewend. Voor mij is BMX'en net een 9 tot 5 baan." Als een trap tegen een bal.

Bron: Pim Dikkers/Brabants Dagblad

Joomla SEF URLs by Artio

copyright Twan van Gendt 2015

Top Desktop version